Sådan bliver du klar til at kunne gennemføre køb på en webshop

Vi ved, at det er bøvlet. Når du vil betale for en vare på en webshop i dag, så er det ikke bare at betale. Du skal igennem alverdens sikkerhedsprocedurer for at få lov til at betale. For at undgå net-svindel skal du nemlig bekræfte dit køb gennem MitID app eller via et fysisk identifikationsmiddel (kodeviser, kodelæser eller chip).

Dette postyr er sat i værk for at sikre, at det rent faktisk er dig, der vil købe en given vare på nettet, og ikke bare én, der har stjålet dine kreditkortoplysninger.

I det følgende vil vi tage dig igennem, hvordan du får tilmeldt dig de forskellige sikkerhedsløsninger, så du er klar til at handle på nettet.

De her sikkerhedsløsninger kaldes også to-faktor-godkendelser. En to-faktor-godkendelse betyder, at der skal to godkendelser fra to forskellige kilder til for at godkende fx en betaling. Én i form af dine kreditkortdata og en anden fx MitID app, eller hvis du har registreret dit telefonnummer, hvor du så kan modtage en sikkerhedskode.

Du kan godkende din betaling på 3 måder

MitID app
MitID kodeviser/kodelæser eller chip
Engangskode fra SMS + kodeord

Når du undervejs i en online betaling har indtastet dine kreditkortoplysninger, så vil du automatisk blive sendt over på en side, hvor du bliver bedt om at godkende med MitID. Mere specifikt er det som udgangspunkt MitID appen, du skal bruge til godkendelsen.

Hvis du ikke har MitID appen, så kan du også godkende med fysisk identifikationsmiddel. Læs, hvordan det foregår længere nede.

 

Godkend med MitID

Hvis du ikke allerede har MitID appen, kan du læse denne guide, der viser dig, hvordan du kommer i gang med at bruge den. MitID appen er som standard sat op til at scanne QR-koder til godkendelse af transaktioner, som foretages på andre enheder end telefonen selv. Dette kan ændres til, at benytte engangskoder i stedet.

Når appen er sat op, så fungerer den på følgende måde:

1) Betal med kort
Betal som du plejer i webshoppen

2) Godkend betaling med MitID
Indtast dit bruger-id til MitID

3) Åben MitID appen
Åben MitID appen med din pinkode eller biometri (fingeraftryk mv.).

4) Godkend betalingen i appen
Ved at swipe til højre godkender du betalingen

Hvis du foretager købet på en anden enhed end på din telefon skal du scanne den viste QR-kode med telefonens kamera (appen slår automatisk kameraet til)

5) Betaling gennemført
Efter godkendelsen i appen gennemføres din betaling

 

Godkend med fysisk identifikationsmiddel

Hvis du ikke har MitID appen, så kan du godkende betalingen via et fysisk identifikationsmiddel, som kan bestilles på MitID’s hjemmeside. Du kan også få MitID i Borgerservice, hvis du f.eks. ikke har en telefon du kan bruge. I denne guide benytter vi MitID kodeviser som eksempel.

Når det er klaret, så fungerer det på følgende måde:

1) Betal med kort
Betal som du plejer i webshoppen

2) Godkend betaling med MitID
Indtast dit bruger-id til MitID

3) Indtast engangskode
Brug din kodeviser (nøglering) til, at generere en ny engangskode

4) Indtast adgangskode
Indtast din MitID adgangskode og godkend betalingen

5) Betaling gennemført
Efter godkendelsen gennemføres din betaling

 

Engangskode fra SMS + kodeord

Ved betaling i nogle apps og spillekonsoller er det ikke muligt at benytte MitID pga. tekniske begrænsninger. Her kan man i stedet benytte engangskode fra SMS + kodeord.

Dette fungerer ved, at systemet sender en SMS til det telefonnummer, som er tilmeldt det pågældende betalingskort. Du kan tilmelde dit kort her. Under tilmelding bliver du bedt om at oprette et personligt kodeord som du skal benytte når du godkender betalingen sammen med engangskoden som du modtager på SMS. Du kan læse mere om funktionaliteten her: 3D Secure – Verified by Visa og MasterCard Secure Code.

1) Betal med kort
Betal som du plejer i webshoppen

2) Godkend med engangskode
Indtast koden fra SMS + dit kodeord

5) Betaling gennemført
Efter godkendelsen gennemføres din betaling

 

Værd at vide

Hvis du benytter MitID appen og har svært ved, at aflæse QR-koden fra skærm skal du sørge for, at rense din telefons kameralinse og skrue op for lysstyrken i skærmen du forsøger at scanne. Alternativt kan du ændre din valideringsmetode til, at benytte engangskoder i stedet. Læs mere om engangskoder her.

MitID er primært en app til smartphones og tablets. Hvis du ikke har mulighed for, at bruge MitID-appen kan du bruge en kodeviser, kodelæser eller chip (også kaldet et fysisk identifikationsmiddel), som kan bestilles på MitID’s hjemmeside. Du kan også få MitID i Borgerservice, hvis du f.eks. ikke har en telefon du kan bruge.

 

Nyttige links

Denne artikel stilles til rådighed af OnPay – En moderne online betalingsløsning